Η Μόνα Λίζα «ζωντανεύει» χάρη στην τεχνολογία

Τα μάτια της «ακολουθούν» στο χώρο αυτούς που την κοιτάζουν, ενώ το αινιγματικό της χαμόγελο της προσδίδει μια παράξενη γοητεία που μαγνητίζει το βλέμμα όσων την αντικρίζουν.

Το αριστούργημα του Λεονάρντο ντα Βίντσι, η προσωπογραφία της Μόνα Λίζα, «ζωντανεύει» χάρη στην ψηφιακή τεχνολογία. Μια διαδραστική εκδοχή του διάσημου πίνακα, επιτρέπει στους θεατές να δουν τη Τζοκόντα να… αναπνέει, να γυρίζει το κεφάλι της, να ζαρώνει το στόμα της και να συνοφρυώνεται.

Το project Living Joconde, όπως είναι γνωστό στη Γαλλία, χρησιμοποιεί τεχνικές τεχνητής νοημοσύνης, για να μετατραπεί η πολύτιμη ελαιογραφία σε ένα «ζωντανό», κινούμενο έργο τέχνης.

mona-lisa

Ο «ζωντανός πίνακας» χρησιμοποιεί συσκευές ανίχνευσης κίνησης για να «πιάνει» τις κινήσεις στο χώρο, προκαλώντας τις αντιδράσεις και τις αλλαγές της «διάθεσης» στην ψηφιακή Μόνα Λίζα. Σε αντίθεση με τον πραγματικό πίνακα, που βρίσκεται στο μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι, οι λάτρεις των τεχνών θα μπορούν να πάρουν μαζί τους τη δική τους ψηφιακή εκδοχή της Μόνα Λίζα.

Η ομάδα που βρίσκεται πίσω από την ιδέα, αποτελείται από 40 τεχνικούς και καλλιτέχνες, οι οποίοι σχεδιάζουν την παραγωγή ψηφιακών… Μόνα Λίζα σε διάφορα μεγέθη και formats, συμπεριλαμβανομένων μινιατούρων που θα μπορούν να τοποθετηθούν σε μενταγιόν/μπρελόκ.

Πηγή: www.newsbeast.gr