Τεχνολογία 2.500 ετών!

To Μουσείο Ηρακλειδών φιλοξενεί από 1η Αυγούστου την έκθεση  «Οι σημαντικότερες εφευρέσεις των Αρχαίων Ελλήνων»  στο παράρτημά του στην Αποστόλου Παύλου

Ρομπότ στον ρόλο υπηρέτριας, υδραυλικός τηλέγραφος, αυτόματο ρολόι αλλά και κινηματογράφος. Αυτά είναι μεταξύ άλλων μερικά από τα εκθέματα της έκθεσης που παρουσιάζει το Μουσείο Ηρακλειδών από την 1η Αυγούστου, έως τον Ιανουάριο του 2016. Και αν τα αντικείμενα δεν σας φαίνονται και πολύ εντυπωσιακά αρκεί να μάθετε ότι όλα αφορούν εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων.

Στο παράρτημα του Μουσείου, στην Αποστόλου Παύλου στο Θησείο, θα φιλοξενηθούν λειτουργικά ομοιώματα μερικών από τις σημαντικότερες εφευρέσεις: από το «ρομπότ-υπηρέτρια» του Φίλωνος και τον υδραυλικό τηλέγραφο του Αινεία μέχρι τον «κινηματογράφο» του Ήρωνος, κι από το αυτόματο ρολόι του Κτησίβιου και τον αστρολάβο του Πτολεμαίου μέχρι τον αναλογικό υπολογιστή των Αντικυθήρων. Τα εκθέματα προέρχονται από το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας «Κώστα Κοτσανά», που λειτουργεί στο Κατάκολο και στην Αρχαία Ολυμπία, και δημιουργήθηκαν κατόπιν πολύχρονης ενδελεχούς έρευνας και μελέτης της αρχαιοελληνικής, λατινικής κι αραβικής γραμματείας, των αγγειογραφικών πληροφοριών και των ελάχιστων σχετικών αρχαιολογικών ευρημάτων.

mouseio2

Μέσα από την έκθεση οι μικροί αλλά και οι μεγάλοι επισκέπτες θα ανακαλύψουν αυτή την ίσως λίγο αδικημένη πτυχή του αρχαιοελληνικού πολιτισμού και θα δουν τη μεγάλη συνάφεια που έχει η τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων με αυτή της σύγχρονης εποχής. «Οι κοχλίες και τα περικόχλια, οι οδοντωτοί τροχοί και οι κανόνες, οι τροχαλίες και οι ιμάντες, οι αλυσοτροχοί και οι αλυσίδες, τα έμβολα και οι κύλινδροι, τα ελατήρια, οι υδραυλικοί ελεγκτές και οι βαλβίδες, οι προγραμματιστές και οι αυτόματοι πλοηγοί (εξαρτήματα όλα της μηχανής ενός σύγχρονου αυτοκινήτου) είναι μερικά μόνο από τα εφευρήματα των αρχαίων Ελλήνων που αποτέλεσαν τους θεμέλιους λίθους της πολύπλοκης τεχνολογίας τους», αναφέρει ο δημιουργός της έκθεσης Κώστας Κοτσανάς ο οποίος επιλεγμένες μέρες θα πραγματοποιεί ξεναγήσεις στους χώρους της έκθεσης.

Πηγή: www.protothema.gr