Κυβερνοεπίθεση «σάρωσε» σελίδες της ολλανδικής κυβέρνησης

Μεταξύ των σελίδων που στοχεύθηκαν ήταν και το GeenStijl.nl, ένα δημοφιλές portal που σατιρίζει πολιτικούς και θρησκείες, καθώς η εταιρεία του χώρου των τηλεπικοινωνιών Telford.

Μεγάλο αριθμό ιστοσελίδων της ολλανδικής κυβέρνησης «έριξε» ευρείας κλίμακας κυβερνοεπίθεση η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, όπως επιβεβαιώθηκε.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, η επίθεση, που είχε ως αποτέλεσμα και την πτώση κάποιων ιδιωτικών ιστοσελίδων, υπογράμμισε την τρωτότητα των δημοσίων υποδομών.

Το περιστατικό λαμβάνει χώρα καθώς οι ΗΠΑ ενισχύουν τις κυβερνοάμυνές τους και κατόπιν προειδοποιήσεων περί στόχευσης ιστοσελίδων των γαλλικών αρχών.

Ολλανδοί βουλευτές απαίτησαν η κυβέρνηση της χώρας να λάβει μέτρα για να διασφαλίσει ότι τα κυβερνητικά sites θα μπορούν να αντέξουν σε τέτοιου είδους επιθέσεις στο μέλλον.

Σε σχετική ανακοίνωση, η ολλανδική κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι αποτέλεσε στόχο μίας DDoS (Distributed Denial of Service), στο πλαίσιο της οποίας οι servers κατακλύζονται με traffic, προκαλώντας προβλήματα στο φόρτωμά τους.

Το περιστατικό είναι υπό διερεύνηση από ειδικούς, «μαζί με άτομα από το Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφαλείας» δήλωσε στέλεχος της ολλανδικής κυβέρνησης. Όπως έγινε γνωστό, οι σελίδες «έπεσαν» στις 11.00 (ώρα Ελλάδας) και η επίθεση διήρκεσε ως το βράδυ.

Μεταξύ των σελίδων που στοχεύθηκαν ήταν και το GeenStijl.nl, ένα δημοφιλές portal που σατιρίζει πολιτικούς και θρησκείες, καθώς η εταιρεία του χώρου των τηλεπικοινωνιών Telford.

Όσον αφορά στις κυβερνητικές σελίδες που επηρεάστηκαν, επρόκειτο για τα περισσότερα βασικά sites της κεντρικής κυβέρνησης, ωστόσο παρέμειναν online τηλέφωνα και κανάλια επικοινωνιών έκτακτης ανάγκης.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τη δημιουργία μίας μονάδας με σκοπό την ανάλυση των κυβερνοαπειλών, στα πρότυπα των υπηρεσιών που δραστηριοποιούνται στον χώρο της αντιτρομοκρατίας.

Πηγή: www.naftemporiki.gr